Hai, arini Cik T nak kongsi resepi ayam masak cili padi(walhal semua dah tau kan)..
Cik T je lambat blaja...maklumlah, dulu bojank2 kita makan luo jer...skang dak kahwen mawen ni..kita kena la blaja masak memasak (macam rajin jerrr)..
Bahan-bahan
- 6 ketul Ayam
- 10 Biji Cili Padi (ikut citarasa pedas masing2)
- Kunyit (Cik T guna serbuk kunyit adabi jer)
- 1 inci Halia (dikisar)
- 4 Ulas Bawang merah (dikisar)
- 2 Bawang Putih (dikisar)
- 150 ml Santan (Cik T guna santan kotak jer..jenama kara)
- 2 Batang Serai (Cik T kisar 1 batang serai dan titik 1 batang serai)
- 1 Cawan Air (ikut kesesuaian)
- Daun kunyit (Cik T x letak pon, sebab guna apa yang ada dalam peti ais jer)
- Garam secukup rasa
Cara Masak
- Bersihkan ayam.kemudian toskan.
- Panaskan periuk, kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan serai yang dititk.
- Kemudian masukkan ayam, letakkan sedikit garm dan biarkan ia mendidih.
- Setelah ayam agak2 dah masak dengan sebati (betul ke ayat tu..heheh) masukkan santan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tips: masak dengan penuh kasih sayang..baru sedap. (heheeh)
0 comments:
Post a Comment