Thursday, 28 November 2013

Jom Masak-Masak - Ayam Masak Cili Padi

Hai, arini Cik T nak kongsi resepi ayam masak cili padi(walhal semua dah tau kan)..
Cik T je lambat blaja...maklumlah, dulu bojank2 kita makan luo jer...skang dak kahwen mawen ni..kita kena la blaja masak memasak (macam rajin jerrr)..


Bahan-bahan

  1. 6 ketul Ayam
  2. 10 Biji Cili Padi (ikut citarasa pedas masing2)
  3. Kunyit (Cik T guna serbuk kunyit adabi jer)
  4. 1 inci Halia (dikisar)
  5. 4 Ulas Bawang merah (dikisar)
  6. 2 Bawang Putih (dikisar)
  7. 150 ml Santan (Cik T guna santan kotak jer..jenama kara)
  8. 2 Batang Serai (Cik T kisar 1 batang serai dan titik 1 batang serai)
  9. 1 Cawan Air (ikut kesesuaian)
  10. Daun kunyit (Cik T x letak pon, sebab guna apa yang ada dalam peti ais jer)
  11. Garam secukup rasa


Cara Masak

  1. Bersihkan ayam.kemudian toskan.
  2. Panaskan periuk, kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan serai yang dititk.
  3. Kemudian masukkan ayam, letakkan sedikit garm dan biarkan ia mendidih.
  4. Setelah ayam agak2 dah masak dengan sebati (betul ke ayat tu..heheh) masukkan santan. 
  5. Sedia untuk dihidangkan.
  1. ni lah hasilnye..kalau nk pekat, kurangkan air..
Tips: masak dengan penuh kasih sayang..baru sedap. (heheeh)


0 comments:

Post a Comment

 

My Name is Miss Ayati Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template